Jak nakupovat, abychom jedli zdravěji a bez zbytečné chemie

Většina z nás alespoň přibližně ví, co jíst, abychom se cítili dobře a byli plní energie. Zhruba víme, co je zdravé a co ne, čteme články o škodlivosti cukru, lepku, polotovarů, ale pravdou je, že pojem zdravé potraviny nebyl nikdy natolik zpochybnitelný jako v dnešní době. Často se totiž stává, že i když si koupíme zdravý produkt nebo potravinu, bývá znehodnocena přídatnými látkami, jako jsou zvýrazňovače chuti, konzervanty, emulgátory, fosfáty, barviva, přemíra cukru, ale i pesticidy. Některé potraviny jsou dokonce padělané. 

Je jasné, že nemůžeme chodit do obchodu se strachem a s přesvědčením, že ve všech potravinách na nás číhá nebezpečí. Taky není možné se přídatným látkám zcela vyhnout. Ale já jsem přesvědčená, že mnoho přídatných látek NENÍ nezbytných, i když výrobce tvrdí opak. A proto je možné jejich konzumaci alespoň značně zredukovat.

Proč se vůbec přídatným látkám vyhýbat?

Schválně nepíšu éčka, protože tento pojem je velmi zavádějící. Proč? Protože kódem E se označují i ​​látky neškodné, jako je např. riboflavin (E101) apod. Navíc, pokud má potravina nebo produkt křiklavým písmem na obalu napsáno BEZ éček, nemusí to znamenat, že se jedná o produkt zdravý. A naopak. Velmi mnoho zdravých potravin bez nebezpečných složek nemá pod názvem tento matoucí marketingový slogan. Takže se tím rozhodně nenechte oklamat.

Ačkoliv je pravda, že pro nebezpečné přídatné látky existují v potravinách limity, nikdo již nesleduje a neurčuje hladiny těchto nebezpečných látek, pokud jsou pohromadě. Nebezpečí tzv. koktejlového efektu si už málokdo uvědomuje a není ani podrobně prozkoumán. Rovněž se zde naskytuje otázka, do jaké míry ovlivní lidský organismus látka, která se nachází ve dvou produktech a vy je sníte najednou :-). Ano, úsměvný příklad, ale v žádném případě ne ojedinělý.

Navíc mnohé přídatné látky – konzervanty, emulgátory, zahušťovadla, barviva, syntetická sladidla – mají prokazatelný nežádoucí efekt na lidských organismus i v nízké koncentraci. Mnohé mohou způsobit alergické reakce, hyperaktivitu u dětí, poruchu koncentrace nebo mají kancerogenní efekt. Podrobný výpis všech látek s kódem E najdete hezky pohromadě i s odkazem na klinické studie třeba na www.ferpotravina.cz.

Z pohledu tradiční čínské medicíny poškozují tyto látky hlavně element ZEMĚ, element DŘEVA a VODY, ale zasaženy mohou být i zbylé dva elementy. Mají tedy nepříznivý efekt na celkové trávení, plodnost, vitalitu, psychický stav či imunitu. Mohou vyvolat snížení produkce energie qi a krve (dlouhodobou únavu) a způsobit jejich blokády, což jen podporuje západní tvrzení, že tyto látky často mívají kancerogenní efekt.

Jak ale nakupovat, abyste těchto látek zkonzumovali co nejméně? Mám pro vás několik tipů:

1. tip

VŽDY čtěte složení

Přestože si nikdy nemůžeme být 100% jisti, že to, co výrobce píše na obalu, je pravda, zůstává to naší jedinou jistotou a ochranou. Naštěstí bývají případy, kdy výrobci o ingrediencích lžou, ojedinělé. Složení potravin, které kupujete poprvé a nejste si tedy jisti složením, jednoznačně čtěte. Obecně se dá říci, že čím méně složek výrobek má, tím lépe. 

Snažte se vyhýbat konzervantům, emulgátorům, zahušťovadlům, zvýrazňovačům chuti, barvivům, náhražkám cukru (aspartam a jiná umělá sladidla) apod. Rozhodně se nenechte poplést tím, že nakupujete v lékárně nebo v obchodě se zdravou výživou! Byla jsem nepříjemně překvapená, když mi v lékárně vydali hořčík s cyklamátem (potencionální silný karcinogen), a to zrovna v době, kdy jsem byla těhotná.

Asi každý ví, že slazené vody, ovocné jogurty, šumivé tablety či polotovary budou plné těchto nebezpečných látek. Je na vás, jestli si je koupíte. Mým záměrem je však upozornit na potraviny, které pokládáme za zdravé nebo relativně zdravé a jsou často těmito látkami znehodnoceny naprosto zbytečně. Které mám na mysli? Tak např.:

Sušené švestky – ve většině případů obsahují konzervanty. Když se ale vynasnažíte, najdete sušené švestky i bez nich (např. švestky v bio kvalitě). Totéž platí i o jiném sušeném ovoci, např. o meruňkách, které jsou často sířené. Najdete je i nesířené. Taky nakupujte ovoce, které je neslazené. Největší jistotu získáte, když si ovoce budete sušit doma. 

Med – je všeobecně známo, že med patří k nejfalšovanějším potravinám (často se do něho přidává cukr, různé sirupy, voda atd). Máme ale to štěstí, že český a slovenský med je vysoce kvalitní, proto ho kupujte pouze přímo od včelaře. Pokud ale nemáte jinou možnost a musíte ho koupit v supermarketu, dejte si alespoň pozor, aby původ medu byl VŽDY na 100 % ze zemí EU.

Šunky a masné výrobky – najít v obchodě šunku bez konzervantů je téměř nadlidský výkon. Ale možné to je :-). Nezapomeňte číst složení a nenechte se oklamat tím, že je šunka vhodná pro děti. Snažte se alespoň najít šunku, která obsahuje konzervant pouze jeden. Také sledujte složení ostatních masných výrobků – např. salámů. Čím méně ingrediencí na obalu najdete, tím lépe. Absolutně zbytečnou složkou všech masných výrobků je glutamát sodný a jakákoliv barviva, emulgátory a zahušťovadla. Salámy najdete bez větších problémů i bez konzervantů.

Pečivo – pečivo se v běžných obchodech zákazníkovi nabízí ze zmrazeného polotovaru. Do takového pečiva se musí přidávat látky, které zajistí, aby se při zmrazování netvořily velké krystaly ledu a aby pečivo po rozmrazení vydrželo déle „čerstvé“. Proto pokud máte možnost kupovat pečivo přímo od pekaře a opravdu čerstvé, neexistuje lepší volba.

Zelí – vyhněte se zelí s obsahem konzervantů.

Jogurty – pokud chcete mít jistotu, že spolu s jogurtem nesníte i syntetické aroma, karmíny a obrovské množství cukru, je dobré přednostně kupovat pouze bílé jogurty bez příchutí. Ve složení hledejte pouze dvě ingredience – mléko a jogurtovou kulturu. Vše navíc je zcela zbytečné.

2. tip

Upřednostňujte biopotraviny

Biopotraviny mají kritiky i zastánce. Ještě i v dnešní době se setkávám s názorem, že normální zemědělec stříká ve dne a ekozemědělec v noci :-).

Ano, stříkají, pokud je to nutné, ale tyto „pesticidy“ pocházejí z přírodních zdrojů (např. jsou to některé druhy rostlin). Ekologická produkce je přísně kontrolována a za certifikaci zodpovídá několik kontrolních organizací. Minimálně jednou ročně projde celý řetězec od prvovýroby, zpracování až po distribuci biopotravin kompletní kontrolou. Všechny osoby podnikající v ekologickém zemědělství musí mít uzavřeny smlouvy o kontrole s jednou z kontrolních organizací.  

Výpis těchto organizací i vše o kontrolách biopotravin v EU (i mimo EU) najdete např. na stránkách lovime.bio nebo na stránkách Ministerstva zemědělství ČR.

Mně osobně upřednostňování biopotravin zlepšilo trávení a přestala jsem trpět podivnými nevolnostmi po jídle. Obsah pesticidů v potravinách je reálný a při náhodných kontrolách nezávislých organizací se ukazuje, že více než 50 % ovoce a zeleniny obsahuje zbytkové pesticidy (dokonce více druhů najednou). Pesticidy jsou přitom spojovány s rakovinou, nemocemi nervového systému, mají vliv na imunitní, hormonální a reprodukční systém člověka a můžou poškodit plod. 

A jakým způsobem se můžete zbavit pesticidů z konvenční zeleniny a ovoce? Vše důkladně umývejte a loupejte (i jablka). Zeleninu a ovoce můžete namočit na 20 minut do roztoku (voda + citrónová šťáva v poměru 9 : 1). Také je dobré pít filtrovanou vodu.

3. tip

Nakupujte celé potraviny

Pokud je to možné, vyhýbejte se polotovarům. Všechny polotovary musí obsahovat látky, které udrží polotovar v čerstvém a poživatelném stavu. Takže zdravý polotovar (téměř) neexistuje. 

4. tip

Kromě biopotravin upřednostňujte potraviny vypěstované v Čechách a na Slovensku

Týká se to hlavně konvenčního ovoce (a zeleniny), protože dovážené ovoce se sbírá nezralé, překonává dlouhou vzdálenost a hodně se s ním manipuluje. I proto obsahuje pravděpodobně menší množství živin. Taky používají čeští zemědělci méně pesticidů než zemědělci v jiných zemích EU. O ekologické stopě nemluvně.

Pravdou ale je, že v supermarketu obvykle neseženete vše, co potřebujete s původem z ČR. A možná ani to vám nebude stačit…

Třeba já se musím přiznat, že jsem dlouhá léta zápasila s tím, jestli nakupovat ovoce a zeleninu s původem z ČR, nebo upřednostnit bio produkci ze zahraničí (pokud nebylo možné, aby bylo splněno oboje). Po narození mého syna jsem se ale rozhodla, že jíst „čistější“ potraviny (bez pesticidů) je pro mě důležitější. K mému rozhodnutí do velké míry přispěla i má zkušenost s farmáři na farmářských trzích v Praze. 

Minulé léto jsme mluvila asi s 10 a KAŽDÝ mi přiznal, že stříká konvenčními pesticidy ovoce i zeleninu minimálně třikrát. Nestříkané ovoce (zejména maliny nebo borůvky) měli opravdu jen ti nejmenší farmáři s mini stánkem. Samozřejmě, neodradilo mě to úplně, protože konvenční ovoce a zelenina v obchodě je stříkaná asi 20krát a v létě nakupuji zeleninu a ovoce vždy na trzích. Ale mimo tohoto plodného ročního období upřednostňuji bioovoce a biozeleninu, která bývá obvykle s původem ze zahraničí.

bonusový tip na závěr

Co se dá, vyrobte si doma

A to hlavně jídla a potraviny, které v obchodě nenajdete v uspokojivé kvalitě. Je to např. mandlové (a jiné rostlinné) mléko, veganské jogurty (způsob jejich výroby najdete např. na stránkách loveofraw.cz nebo na stránkách Evy Hájkové). Kdyby se vám do toho přece jen nechtělo, přijatelnou kvalitu kokosového jogurtu nabízí wildandcoco.cz). 

Doma je určitě lepší připravit si i některá jídla, která nejsou pokládána za nejzdravější. Například hranolky (upečte si je doma ze skutečných brambor), smažený sýr či pizza (zmrazená pizza obsahuje velké množství přídatných látek – konzervanty, emulgátory, zahušťovadla, různé náhražky sýrů i šunky. Do všech mražených výrobků jsou navíc přidávány fosfáty.

Prostě, jak se říká, vrátit se k plotně a začít vařit. Jít ven a začít pěstovat vlastní plodiny. S láskou. S péči. Bez spěchu. Znovu se zabývat jídlem, které nás přestalo zajímat. Těžké, ale v poslední době mám pocit, že nevyhnutné…:-(.

Jak vnímáte tento chemický svět vy? Napište mi.

ps. Jazykovou korekturu článku provedla Alena Mikulíková, www.ceskyprosim.cz.

Přáli byste si vědět, jak přirozeně a pozvolna změnit životní styl tak, abyste byli plní energie a radosti?

Napsala jsem pro vás e-book 3 TAJEMSTVÍ VITALITY , kde najdete spoustu tipů, doporučení a dalších informací, které vám pomohou na vaší cestě k vitalitě.

Inspiruji druhé, jak najít neomezený přístup k životní energii, která vychází ze zdravého TĚLA a spokojené DUŠE. A to celostním přístupem skrze metody, které mají moc inspirovat i uzdravovat. Ráda propojuji spirituální metody a různé směry alternativní medicíny, ze kterých ctím zejména řád teorie cyklu 5 elementů. Jsem maminka jednoho syna, tvořilka, lékařka, která se snaží propojit alternativní a západní medicínu, partnerka, badatelka lidské duše a nadšená cestovatelka. Další inspiraci a články o životní vitalitě, zdraví, radosti, duši a tvoření najdete na blogu, na mém profilu na Instagramu, nebo facebooku . Více o mém příběhu se dozvíte zde>> .